LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK!

Email: kapcsolat@acoach.hu

Cím:   1016 Bp. Mészáros utca 10. IV. em. 5. sz. 
Mobil:  +36-30-442-7575

 

 

 

Székh. (levelezési cím): 1022 Bp. Lóránttfy Zs. u. 4.

Adószám: 12234002-2-41

Felnőttképzési engedély szám:  E-001591/2017

LEGYEN NAPRAKÉSZ!

​Kövessen minket a

közösségi oldalakon! 


 

  • w-facebook
  • w-tbird
  • w-googleplus

TAGJAI VAGYUNK AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF COACHING (IAC) SZERVEZETÉNEK!


 

 

coaching es coach kepzes

© 2009-2019 by Pro Bona Kft. All rights reserved.

Szervezetfejlesztés

Bármely szervezetet (a benne együttműködő embereket) lehet hatékonyabban működtetni, ha ugyanazt többet-, többször-, vagy erősebben-, stb. teszik, és úgy is, ha valami mást, vagy valamit másként tesznek. Utóbbiakhoz az is szükséges, hogy esetenként tudatosítsuk: az emberekből álló szervezet részben ugyanazokat a vonásokat mutatja, mint az egyes emberek.

 

Ez a tény sokszínű lehetőségeket kínál a szervezet fejlesztésére, a szervezeti folyamatok-, helyzetek-, döntések diagnózisán, az azokban résztvevő szervezeti egységek és egyének gondolatait, cselekedeteit meghatározó vagy befolyásoló tudások, értékek, vélekedések, érzelmek, rutinok, szokások, minták releváns elemeinek tudatosításán, és tervezett változtatásán keresztül.

 

Ezért az általunk támogatott szervezetfejlesztések során minden esetben szem előtt tarjuk, hogy abba a lehető legnagyobb mértékben bevonjuk a szervezet vezetőt, kulcsembereit, biztosítva az érdemi együttműködést mind a jelenlegi működés felmérésében, elemzésében, értékelésében, a célok kijelölésében, mind az akcióterv kidolgozásában, majd annak sikeres implementációjában, a változásmenedzsmentben. 

AI (Appreciative Inquiry*)

A szervezet felmérése és a változásmenedzsment folyamata során a pozitív, megoldásfókuszú AI módszerére alapozunk, hogy ismert, fenntartható és megőrizhető legyen mindaz, ami a szervezet tevékenységében, a szervezeti célok elérésében biztos alapot, előnyt és erősséget jelent, és ezekre épitve legyenek gyorsan és sikeresen végigvihetők a szükséges változtatások.

 

Az AI megközelítése világszerte széles körben, eredményesen alkalmazott és bevált a célok esetleges újradefiniálásához, módosításához, az ezekből következő feladatok hatékony megvalósításához. Ugyanis - egyéb pozitív hatások mellett - az AI erősíti a tervezett változtatások bevezetéséhez és fenntartásához elengedhetetlen innovációt, motivációt, elköteleződést és együttműködést.

 

*Az 1980-as évek közepén kifejlesztett és bevezetett AI módszert 4D (Discover, Dream, Design, Destiny) modellként is ismerik, és az utóbbi 20-25 évben a szervezetfejlesztés egyik vezető irányzata és eszköze lett.   

Szervezeti egészség

Egy munkaszervezetet, vagy egy társadalmi szervezetet épp úgy lehet csúcsra járatni, mint az emberi szervezetet, vagy egy gépet. Ahhoz, hogy az elvárható maximális teljesítmény képes legyen hosszú távon leadni, a működéshez szükséges bármiféle erőforrások biztosítása mellett nem, vagy csak időlegesen nélkülözhető a rendszeres és megfelelő "karbantartás", az egészséges működés biztosítása.

 

A szerevezetek épp úgy, mint az egyes emberek hajlamosak időnként elfelejteni, hogy a diszfunkciónális működés, a problémahelyzetek megelőzése, a problémák felmerülését jelző tünetek korai észlelése és adakvát kezelése nélkül rendkívül megnövekszik a hibák, károk, veszteségek bekövetkezésének valószínűsége, ami elmaradt hasznokban, növekvő ráfordításokban manifesztálódik.

 

A proaktív megelőzés, a korai észlelés, és a szakszerű beavatkozás - bár van forrásigénye - de mindig olcsóbb és tervezhetőbb, mint az utólagos kárelhárítás.   

Szervezeti kultúra

A szervezeti kultúra (a szervezet jellemző viselkedése, reakcióinak összessége a különböző belső és külső kihívásokra) jelentős sikertényező lehet, de épp így súlyosan hátráltathatja is a szervezeti célok megvalósítását. Figyelemmel arra, hogy a szervezeti kultúra igen sok látható és láthatalan elem egymásra ható összeségéből áll, a szervezetfejlesztés egyik legnagyobb kihívást jelentő célpontja.

 

Ugyanakkor a szervezet előtt álló lehetőségek kihasználására, a kockázatok csökkentésére, a folyamatok működtetésére és a visszacsatolások sebességére, no meg a minőségére gyakorolt hatásai miatt, a szervezeti kultúra elemzése, és tudatos, pozitív befolyásolása célszerűen részét kell, hogy képezze a szervezetfejlesztésnek. 

 

Noha a szervezeti kultúra változtatása a legkevésbé gyors és látványos része a szervezetfejlesztés folyamatának, ám számos esetben elengedhetetlen az új célok megvalósításához, az elhatározott változtatások végigviteléhez, a módosított folyamatok fenntartásához, és a visszarendeződés megakadályozásához.